Innoveren: waarom zou je dat doen?

Is innoveren noodzaak, of alleen een buzzword dat tegenwoordig maar voor alle vernieuwingen gebruikt wordt? Wat zijn de belangrijkste redenen om te innoveren?

Je bedrijf loopt lekker, de sales gaat goed, dus de toekomst ziet er rooskleurig uit. Toch hoor en zie je om je heen dat innoveren moet. Geldt dat ook voor jou als je bedrijf zo goed loopt?

Op deze vraag is geen pasklaar antwoord op te geven. Elk bedrijf, elke markt, elk product en elke technologie verschilt dusdanig van elkaar dat wat voor het ene bedrijf geldt, niet automatisch ook voor het andere geldt.

Wat in ieder geval overeenkomt, is dat elk bedrijf zich regelmatig moet afvragen of het nog steeds met de juiste dingen bezig is.

Zijn er wijzigingen bij je klanten die maken dat zij andere producten nodig hebben? Of misschien wijzigingen in de omgeving, technologische ontwikkelingen of bijvoorbeeld wijzigingen in wetgeving? Veel verschillende redenen kunnen de aanleiding tot innovatie zijn. Ook de mogelijkheid willen hebben om innovatieve talenten aan te trekken kan een reden voor innovatie zijn. Innovatieve mensen werken namelijk graag bij innovatieve bedrijven.

Er zijn 3 algemene categorieën waarin innovaties onderverdeeld kunnen worden:

Processinnovatie

Een innovatiecategorie die voor klanten vaak wat minder zichtbaar is. Het gaat vaak om het reduceren van kosten, bijvoorbeeld door efficiënter te produceren. Procesinnovatie is van de 3 categorieën meestal die met het laagste risico.

Bedrijfsmodelinnovatie

Het gaat hierbij niet zozeer om wijzigingen in het product of het proces, maar over de manier waarop producten op de markt worden gebracht. Dit is over het algemeen het meest uitdagende en risicovolle type innovatie.

Productinnovatie

Productinnovatie kan op verschillende manieren plaatsvinden:

  • De ontwikkeling van een nieuw product
  • Een verbetering van de prestatie van een bestaand product
  • Nieuwe toevoegingen of accessoires op een bestaand product.

Bij productinnovatie is het van cruciaal belang dat je het juiste product ontwikkelt. Een onsuccesvol product op de markt brengen ondermijnt de geloofwaardigheid van je merk met je handelskanalen, verspilt marketingbudget en kan de waarde van je merk schaden, waardoor je bedrijf minder kansen heeft om in de toekomst nieuwe producten te lanceren.

Wil je weten hoe jij met de juiste producten de toekomst in kan? Neem contact op en we vinden de ideale aanpak voor jouw bedrijf.

Over Anita

Anita is onze expert voor businessstrategie. Van innovatief productidee tot verkoopbaar product: Anita ondersteunt bedrijven daar te komen. Van selectie van het beste businessmodel tot realisatie van een marktklaar product.
Zowel medisch-technisch als bedrijfskundig geschoold, werkt Anita voor innovatieve multinationals, mkb’s en startups aan de realisatie van innovatieve producten, veelal voor de medische sector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.